Keresés ebben a blogban

Az Utolsó Vacsora a Santa Maria delle Grazie bazilikában

A Santa Maria delle Grazie Milánó legszebb reneszánsz temploma. Francesco Sforza, Milánó hercege rendelte el az építését 1463-ban, Guiniforte Solari építész 1466-tól 1490-ig dolgozott a bazilika, valamint a mellette található dominikánus kolostor munkáin, a kolostor viszont már előbb, 1469-ben elkészült. A nyeregtetős templom homlokzata lombard gótikus, a márványkapu pedig reneszánsz; a két stílus keveredése megfigyelhető az építmény többi részén is.


A nagyteremben található Leonardo da Vinci híres freskója, az Utolsó Vacsora (olaszul Cenacolo), mely 1980 óta a bazilikával együtt a világörökség része. A falfestmény elkészítésére Ludovico il Moro kérte fel a művészt, aki 1494 és 1497 között festett meg a tempera és olaj freskót, melyen Krisztus a 12 apostolnak kijelenti, hogy egyikük el fogja őt árulni. A 9x4,5 méteres festményt többször restaurálták az évszázadok folyamán, a legjelentősebb, 20 éve át tartó felújítás 1999-ben fejeződött be, ekkor sikeresen előhozták a szmog és por által megfakított eredeti színeket. Da Vinci aranyat és ezüstöt is felhasznált a festéshez, hogy az értékes részletekkel még élethűbbé tegye a képet. Érdekesség, hogy a freskó mellett a baloldali falon IV. Béla Árpád-házi magyar király lánya, Boldog Margit látható. A második világháború bombázásai megsemmisítették a refektóriumot, ám az Utolsó vacsora fala épségben maradt.
A bazilika a Piazza Santa Maria delle Grazie 2. alatt található, a Conciliazione (MM piros metró) és a Cadorna (MM piros és zöld metró) megállók között, de megközelíthető a 18-as és a 24-és villamosokkal is (Corso Magenta megálló).


Az Utolsó vacsora megtekintéséhez előre le kell foglalni a jegyeket, ugyanis a nyitvatartás alatt 15 perces turnusokban engednek be mindössze 25-25 embert. A városnézést szervező cégek (páldául ez) előre felvásárolnak nagy mennyiségű jegyeket, hogy azokat komplett tárlatvezetési csomagokban adhassák el nagyobb összegekért, így például korábbi időpontokra is lehet helyet találni olasz nyelvű tárlatvezetéssel 25 euróért, melyben benne van a 8 eurós belépőjegy.


A bazilika nyitvatartása: kedd-vasárnap 8.15-től 19.00-ig
Zárva tart hétfőn, január 1-jén, május 1-jén és december 25-én.
Jegyeket lehet rendelni/venni:
-telefonon a +39 02 92 800 360-as olasz vezetékes számon hétfőtől szombatig 8.00-tól 18.30-ig
-inteneten, ha rámegyünk a naptár zölddel jelzett napjaira, megkapjuk hány szabad hely van aznap

A belépő ára, melyben benne van az 1,50 eurós foglalási díj:
  • 8 euró
  • 4,75 euró a 18 és 25 év közötti diákoknak, aki az Európa Unió vagy az EGT állampolgárai
  • 1,50 euró a 18 év alatt és 65 év felett az Európa Unió vagy az EGT állampolgárainak
Az iskolai csoportoknak telefonon kell foglalniuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése