Keresés ebben a blogban

Jegyek a tömegközlekedéshez

A milánói tömegközlekedés igénybevételéhez többféle jegy közül lehet választani. A jegyeket a metró aluljáróiban az újságárusnál és az automatáknál, valamint a trafikokban (tabaccheria) lehet megvenni; a felszíni újságárusok nem feltétlenül értékesítenek, ebben az esetben kiraknak egy NON SI VENDONO BIGLIETTI ATM táblát.
Az automata elfogad érmét és papírpénzt, viszont nem tud nagy pénzből visszaadni. A kijelzőn több nyelv közül választhatunk.


BIGLIETTO URBANO - a város közigazgatási területén belül vonaljegyre lesz szükségünk, mely 1 euróba kerül. Ezzel utazhatunk az ATM, a Trenitalia, a LeNord és a passante milánói vonalain. A buszon, villamoson és trolin az érvényesítéstől számítva 75 percig érvényes (átszállás esetén is), a metrón a passantén és a vonaton pedig egy felszállásra. Viszont ha metrót váltunk az átjárókon keresztül (vagyis nem megyünk ki a metró területéről), akkor nem kell új jegyet lyukasztani. Magyarul egy jeggyel bemetrózhatjuk az egész hálózatot. Összefoglalva busz/villamos/troli + busz/villamos/troli = 1 jegy, metró + metró + 1 jegy, busz/villamostroli + metró (sorrend független) = 2 jegy.


CARNET 10 VIAGGI - 10-es gyűjtőjegy úgy működik, mint a vonaljegy. Nem használható egyszerre több személy által. A lyukasztó rányomtatja a hátuljára a használat dátumát, minden alakalommal egyet, így a tizedik használat után 10 db dátum van rajta.


BIGLIETTO GIORNALIERO - a napi jegy az első érvényesítéstől számítva 24 óráig érvényes az ATM, a Trenitalia, a LeNord és a passante milánói vonalain. Az ára 3 euró.


BIGLIETTO BIGIORNALIERO - a kétnapos jegy az első érvényesítéstől számítva 48 óráig érvényes az ATM, a Trenitalia, a LeNord és a passante milánói vonalain. Az ára 5,50 euró.


BIGLIETTO SERALE - este 20 órától az utolsó járatig érvényes bármennyi utazásra az ATM városi és környéki vonalain. Az ára 2 euró.


BIGLIETTO INTERURBANO - a környéki jegy akkor szükséges, ha átlépjük a város közigazgatási határát. A környéki települések zónákba vannak rendezve, és a zóna határozza meg milyen jegy szükséges. A piros metró vonalán a vonaljegy Molino Dorino és Sesto Marelli állomások között, a zöld metró vonalán pedig a Cascina Gobba és Abbiategrasso állomások között érvényes. A sárga metró bár San Donatoig megy, a vonal egész hosszán érvényes az 1 eurós jegy. Aki a környéki városon belül utazik, annak 1,05 eurós jegyet kell váltania, de csak azért hogy komplikálják a rendszert.
A zónatáblázat (Localitá e zone SITAM per biglietti interurbani) és a metrón alkalmazott ártáblázat (Tabella per il calcolo del costo del biglietto) az ATM honlapjáról tölthető le.


SETTIMANALE 2X6 - 6 napos hetijegy: napi 2 db 75 perces utazásra/metró területére történő belépésre jogosít 6 napon át az első érvényesítés hetén. Vasárnap is használható, ha valamelyik nap nem lett használtad az aznapi két utazást. (A korlátlan utazásra jogosító heti jegy bérletnek számít, a részleteket itt találod.)


A gyerekek ingyen utazhatnak felnőtt kíséretében, ha a felnőtt a gyerek korát okmánnyal igazolni tudja. Öt év alatt bármennyi gyerek és babkocsi szállítható, 6 és 10 éves kor között felnőttenként csak két gyerek.


BIGLIETTO PER BAGAGLIO - bőröndjegy 1 euró, a város határán belül helyettesíthető vonaljeggyel. Érvényesítéstől számítva 75 percig érvényes. Akkor kell váltani a bőröndjegyet, ha a csomag leghosszabb oldala meghaladja az 50 cm-t. Fejenként maximum 2 db ilyen bőrönd szállítható.


A jegyet feltölthetőek az úgy nevezett RicaricaMI kártyára, melynek ára 2 euró (ajándék vonaljegy van rajta), 4 évig érvényes, és beszerezhető ott ahol a vonaljegy. Az elektronikus kártyára egy időben feltölthető:
-hetijegy 2X6 + 10-es gyűjtőjegy + vonaljegy
-hetijegy 2X6 + 10-es gyűjtőjegy
-hetijegy 2X6 + vonaljegy
-napijegy + 10-es gyűjtőjegy + vonaljegy
-napijegy + 10-es gyűjtőjegy
-napijegy + vonaljegy
-10-es gyűjtőjegy + vonaljegy
-1, 2 vagy 3 hetijegy 2X6
-1, 2 vagy 3 napijegy
-1, 2 vagy 3 10-es gyűjtőjegy
-1, 2 vagy 3 napijegy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése