Keresés ebben a blogban

A galéria, azaz Galleria Vittorio Emanuele II

A II. Viktor Emánuel galéria a a Dóm teret és a Scalat köti össze. A passzázst a londoni Burlington Arcade mintájára építették, teteje acélszerkezet által tartott üvegből készült. 1867-ben avatta fel II. Viktor Emánuel olasz király, de a munkálatokat csak 1878-ban fejezték be. A terveket Giuseppe Mengoni készített, aki a nyitás előtt két nappal lezuhant az építéshez felszerelt állványról, és életét vesztette. Az építmény az 1800-as évek második felére jellemző eklektikus stílusban készült. A 60-as években restaurálták a padlót.
A galéria nemhiába érdemelte ki a "milánóiak szalonja" címet: az elegáns üzletekbe, luxus éttermekbe és bárokba csak a dúsgazdagok térnek be. Viszont ott van a divatos könyvesbolt és a Mc Donald's is, hogy bárki érezhesse a szalon feelinget. Itt található Olaszország egyetlen 7 csillagos szállodája, a Town House Galleria, és többek között a Prada, Gucci és Louis Vitton, Stefanel és Swarovski boltok legjava.



A passzázs négy ágának találkozásánál a padlón látható a Savoyai-dinasztia mozaik címere, a fehér kereszt vörös alapon, valamint Milánó, Róma, Firenze és Torino címerei. Szerencsét hoz a torinói bika tökén féllábon körbeforogni, egyesek szerint sarkon, mások szerint lábujjhegyen, és a kör számáról is megoszlanak a vélemények, lehet 360 fokos, vagy három teljes kör. A legenda szerint viszont csak a "jobb láb sarkán 360 fokos fordulat szilveszterkor" a nyertes kombináció.

A bika megkopott a sok forgolódástól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése