Keresés ebben a blogban

A milánói dóm - il duomo di Milano


A milánói dóm vitathatatlanul a város központja, szimbóluma és hajtóereje. Évszázadok óta uralja, ellenőrzi és védi a milánóiak életét, akik a hihetetlen építmény árnyékában megtanulták hogy vegyék fel a város ritmusát. A római Szent Péter bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma. A Dóm téren (Piazza Duomo) található, a MM1 (piros metró) és a MM3 (sárga metró) "Duomo" megállójánál.


Végre reklámoktól mentesen csodálható meg, ugyanis 2009-ben efejeződött a hat éven át tartó felújítása, mely 20 millió euróba került. A dóm az olasz gótika mesterműve, de keveredik benne a barokk és a reneszánsz is. Építése 1386-ban kezdődött Gian Galeazzo Visconti herceg utasítására, a lebontott Santa Maria Maggiore bazilika helyén, és 6 évszázadon át tartott. Az építési munkálatokban részt vett Leonardo da Vinci is. 1418-ban V. Márton pápa, 1572-ben pedig Borromeo Károly szentelte fel. A dóm 1935-ben és 1943-ban a bombázások után restaurálásra szorult: felújították a padlót, és kicserélték a megrongálódott szobrokat és más dekoratív elemeket. A 153 m hosszú, 93 méter széles és 108 m magas katedrális teljes egészében márványból készült, és 3400 szobrának köszönhetően a gótika jeles szimbóluma.


A dóm öt hosszanti és három kereszthajóból áll. Legmagasabb pontja az 1774-ben elhelyezett aranyozott rézből készült 4 méteres Madonnina, vagyis Mária szobor, mely a XIX. századtól a város szimbóluma.

Mária szobor

Törvény született arról, hogy Milánóban semmilyen épület nem lehet magasabb a Mária szobornál, és mivel az 1961-ben elkészült Pirelli felhőkarcoló, mely Lombárdia irodáinak ad helyet 161 m magasra sikerült, megoldásként építettek egy kicsinyített Mária szobrot a felhőkarcoló tetejére.


Mária szobor a Pirelli felhőkarcoló tetején


A kórustól nem messze található ajtó vezet a kriptába, itt található Borromeo Szent Károly sírja, és a katedrális kincstára, mely a történelem során felhalmozódott értékes ereklyéket rejt. A serlegek, szentségtartók, keresztek és más relikviák nagy része a dóm építését megelőző időkből származik, mivel ezeket a már említett Santa Maria Maggiore bazilikában őrizték.





Ha lenyűgöző panorámára vagytok kíváncsiak, kihagyhatatlan látványosság a dóm terasza, mely az északi oldalról (szemben állva bal oldalról) közelíthető meg. A 8000 négyzetméteres terasz padlója condogliai márványtáblákból készült, melyet a Maggiore tónál bányásztak. A 135 toronyhoz és 181 szoborhoz lift (8 euró) és lépcső (5 euró) is vezet: aki az utóbbit választja, annak 201 lépcsőfokot kell megmásznia. A nyitvatartás 9.00-19.30, nyári napokon tovább is nyitva tart, de 17.45 után már csak lifttel lehet felmenni.





Groteszk állatokat formázó vízköpők vezetik el a tetőről az esőt. Az alábbi kép Marco Anelli könyvének fotója, mely a restaurálást mutatja be.



A katedrálissal szemben áll II. Viktor Emánuel olasz király lovasszobra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése