Keresés ebben a blogban

Milánó megközelítése

Milánó kb. 1000 km-re fekszik Budapesttől dél-nyugati irányban. Megközelíthető:

-AUTÓVAL
Autóval Szlovénián vagy Ausztrián keresztül lehet eljutni, kényelem szempontjából az utóbbi útvonalat ajánlom. Olaszországban autópálya díjat kell fizetni: a szakasz megkezdésekor a kapunál jegyet kell húzni, és kilépéskor ez alapján kell kifizetni a díjat ugyanilyen kapuknál az automatánál vagy az operátoroknál. Ezért belépéskor a "ticket", kilépéskor a "cash" vagy "tourists" feliratokhoz álljunk sorba. Mondanom sem kell, hogy ne veszítsük el a kapott jegyet. Rutinosoknak ott van a viacard és a telepass megoldás is: a viacard feltöltőkártya, a benzinkutaknál feltöltött kreditből vonja le az automata a kifizetendő összeget, így nincs gond a pénzérmékkel és a visszajáróval, míg a telepass az ablaküvegre szerelt berendezés, ami rögzíti az autópálya díjat, és havonta levonja a bankszámláról.
Az autópálya benzinkútjainál sűrűn található az Autogrill nevű vegyesbolt, ahol az olaszok általában a kávé miatt állnak meg. A Ciao feliratú Autogrillben működik a gyorsétterem, ahol a pizza magyar viszonylatban nem rossz, az olaszok viszont csak a kétségbeesés határán eszik meg.
Milánót jól kiépített körgyűrű (tangenziale) veszi körül, ami reggel és este az ingázók miatt hosszú sorokban beáll. Bizonyos pontjain áthaladva autópálya díjat kell fizetni a már említett kapus rendszerrel.


-REPÜLŐVEL
Budapestről Milánóba a Malév-Alitalia, Lufthansa és Wizzair járataival lehet eljutni. Az első négy légitársaság a kb. 50 km-re található Malpensa repülőtérre érkezik, míg a Wizzair fapados lévén a sokkal kisebb forgalmú kb. 55 km-re fekvő Bergamo - Orio al serio reptéren landol. A rózsaszín-lila társaságot szeretjük mert tud olcsó is lenni, de haragszunk rá amiért folyamatosan ritkítja a járatait. Budapest-Milánó járatot akarunk minden nap!


MALPENSA: Az 1-es terminálról a Malpensa Express vonat a Cadorna MM1 (piros metró) és MM2 (zöld metró) megállójához, a Malpensa Shuttle és az Autostradale buszjáratai pedig mindkét terminálról a főpályaudvarra, a MM2 (zöld metró) és MM3 (sárga metró) Centrale megállójához érkeznek. Visszafelé ügyeljünk melyik terminálnál szállunk le! Az út kb. 50 perces, nagy forgalom esetén több. A vonatjegy 11 euró, a busz 7,50 euró, kettőt fizet hármat vihet akció keretében 15 euró. A taxi fix díja 85 euró, beszálláskor győződjünk meg arról, hogy ki van téve a fix díjak táblázata, máskülönben saját árat talál ki a sofőr.
A Malpensa repülőtér honlapja

Malpensa Express vonat:
www.malpensaexpress.it/
Malpensa Shuttle buszjárat:
http://www.airpullman.com/
Malpensa Autostradale buszjárat:
http://www.autostradale.it/

ORIO AL SERIO: busszal lehet bejutni Milánó főpályaudvarához, a MM2 (zöld metró) és MM3 (sárga metró) Centrale megállójához. Két cég is üzemeltet buszjáratot:
-Orio Shuttle (jegy egyirányba 10 euró, oda-vissza 16 euró, gyerek jegy 5 euró)
-Autostradale-Terravision (jegy csak oda 9.90 euró, oda-vissza azaz két jegy 18,50 euró, és a kettőt fizet hármat vihet akcióban három jegy 18,50 euró, gyerekjegy pedig 9,45 euró).
Az út kb. 50-60 perc, nagy forgalom esetén ennél jóval több.

Az Orio al Serio repülőtér honlapja

Orio Shuttle buszjárat
http://www.orioshuttle.com/
Orio Autostradale buszjárat
http://www.autostradale.it/

Létezik menetrend, de nem mindig tartják be, például ha tele van a járat akkor menetrend előtt indul el.


Bár Magyarországról nincs közvetlen járat a Linate reptérre, azért írok róla néhány sort. Milánó központjától 8 km-re található, főleg más olasz városokba, és nagyobb európai városokba (Párizs, London) indítanak járatokat. Megközelíthető tömegközlekedéssel, a 73-as illetve 73X (express) jelzésű busszal, utóbbi csak a Tricolore téren és a végállomáson, a San Babila (MM 1 - piros metró) téren áll meg; a jegy 1 euróba kerül. A Starfly a Lambrate állomáson (MM 2 - zöld metró) és a Stazione Centrle főpályaudvaron (MM2 - zöld metró, MM3 - sárga metró) áll meg. A jegy csak oda 4 euró, oda-vissza 7 euró, három jegy 10 euró.
Valamint az Air Bus járatai a Dateo állomáshoz és a Stazione Centrle főpályaudvarhoz (MM2 - zöld metró, MM3 - sárga metró) szállítják az utasokat.

Linate repülőtér honlapja

A Starfly Linate járata
http://www.starfly.net/

Air Bus járatai
http://www.atm-mi.it/it/AltriServizi/Trasporto/Pagine/airbus.aspx

-BUSSZAL
A Volánbusz által üzemeltetett Eurolines indít járatokat Budapest Népligetről Milánó Lampugnano buszpályaudvarra (MM1 piros metró). Az utat 15-16 óra alatt teszi meg, aki ezt kibírja az megérdemli, hogy ott lehet. Az árak akciótól függően változnak. Részletek a http://www.volanbusz.hu/ oldalon.


-VONATTAL
Értesüléseim szerint már nem létezik a Budapest-Milánó közvetlen vonat járat, csak a Budapest-Velence, átszállással viszont megérkezhetünk lombárdia székhelyére ha túléltük a közel 17 órás utat.
http://www.mav.hu/
http://www.trenitalia.it/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése